5 kwietnia 2019 r.
W miniony piątek (5.04) Filię Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie odwiedziła 15 osobowa grupa uczniów z I Liceum Ogólnokształcącego z oddziałami Dwujęzycznymi im. T. Zana we Wschowie. Uczniowie zwiedzili Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o. (część laboratoryjną, technologiczną i szkółkarską), zapoznając się z możliwościami technicznymi i technologicznymi Spółki. Następnie, w budynku Pałacu - siedzibie Instytutu Nauk o Żywności i Agrotechniki, mgr Madgalena Golińczak przeprowadziła warsztaty pt. Dietetyka i dietoterapia w praktyce. Uczniowie mieli możliwość wykonania pomiaru tkanki tłuszczowej cyrklem HARPEDENA oraz zapoznali się z analizatorem składu ciała, który jest nieocenionym narzędziem do oceny stanu odżywiania. Analizatory składu ciała są niezbędnym narzędziem pracy dla lekarzy różnych specjalności, dietetyków, rehabilitantów, fizjoterapeutów, trenerów personalnych, kosmetologów.
Kolejnym etapem były warsztaty w laboratorium Instytutu pt. Magiczny świat chemii połączony z obserwacjami mikroskopowymi. Celem warsztatów było uczestnictwo w pokazach chemicznych przy wykorzystaniu odczynników laboratoryjnych oraz samodzielne sporządzanie przez każdego ucznia doświadczeń z wykorzystaniem artykułów spożywczych.
Uczestniczy warsztatów pod okiem instruktora samodzielnie wykonywali doświadczenia przy użyciu artykułów spożywczych dostępnych w kuchni jak np. „lampa z lawą”, „malowanie na mleku”, „ efekt próżni” , „mała trąba słonia” oraz poznawali reakcje zachodzące z połączenia takich składników. Uczniowie uczestniczyli w pokazach wykonywanych przez instruktora, m.in. „chemiczny ogród” , „pompowanie balonu bez użycia ust” czy „duża trąba słonia”.
Ostatnim elementem warsztatów były obserwacje mikroskopowe. Uczniowie zapoznali się z zasadą działania oraz budową mikroskopu. Uczestnicy warsztatów samodzielnie wykonywali preparaty mikroskopowe wykorzystując do tego podstawowe techniki barwienia i sporządzania preparatów.