Zapraszamy na wykład z okazji Dnia Kobiet pt. Smakowita pielęgnacja, czyli jak zdrowe odżywianie wpływa na Twój wygląd? Temat zgłębi dr Justyna Korycka-Korwek z Katedry Żywienia Człowieka i Dietoterapii Instytutu Sportu, Turystyki i Żywienia Uniwersytetu Zielonogórskiego. Wykład odbędzie się 5 marca br. o godz. 15:30 w auli Biblioteki UZ przy al. Wojska Polskiego 71.
O czym usłyszymy podczas wykładu?
- Związku między zdrowym odżywianiem a wyglądem skóry: jak dieta może wpływać na wygląd skóry, w tym redukcję trądziku, poprawę elastyczności i promienistości skóry, odmładzanie,
- Roli witamin i minerałów w pielęgnacji: kluczowa rola witamin i minerałów dla zdrowiu skóry i włosów oraz w jaki sposób można je dostarczyć poprzez zrównoważoną dietę,
- Znaczeniu nawodnienia dla piękna: jak spożywanie odpowiedniej ilości wody może wpłynąć na nawilżenie skóry, redukcję zmarszczek i ogólną poprawę kondycji skóry,
- Znaczeniu diety dla włosów: jak dieta może wpływać na kondycję włosów, w tym promowanie wzrostu, redukcję łamliwości i zapewnienie zdrowego połysku,
- Antyoksydantach i ich roli w pielęgnacji: rola antyoksydantów w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą prowadzić do przedwczesnego starzenia się skóry oraz najlepsze źródła antyoksydantów w diecie,
- Związku diety z utratą wagi i sylwetką: jak zdrowa dieta może wpłynąć na utratę wagi i kształtowanie sylwetki, a także jak unikać skrajnych diet, które mogą szkodzić zarówno zdrowiu, jak i wyglądowi,
- Psychologicznych aspektach zdrowego odżywiania: jak pozytywne nawyki żywieniowe mogą wpływać na nasze samopoczucie i pewność siebie, co może również odzwierciedlać się w naszym wyglądzie zewnętrznym,
- Praktycznych wskazówkach dotyczących zdrowego odżywiania: proste i praktyczne porady dotyczące tego, jak wprowadzić zdrowsze nawyki żywieniowe do codziennej rutyny, aby poprawić zarówno zdrowie, jak i wygląd.
Obowiązują zapisy przez formularz: docs.google.com.
O prelegentce
Dr Justyna Korycka-Korwek – zawodowo związana z Lubuskim Ośrodkiem Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o. w Kalsku, gdzie pracuje na stanowisku kierownika laboratorium. Jest także adiunktem w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietoterapii Uniwersytetu Zielonogórskiego. Nauczyciel akademicki z powołania – prowadzi ze studentami zajęcia zarówno teoretyczne, jak i praktyczne m.in. z przedmiotów mikrobiologia, biochemia, higiena i toksykologia oraz z przedmiotów związanych z żywieniem człowieka i winiarstwem. Autorka i współautorka publikacji, realizatorka i współrealizatorka wielu projektów badawczych z dziedziny biochemii oraz projektów badawczo-rozwojowo-wdrożeniowych z dziedziny technologii żywności. W roku 2014 ukończyła studia doktoranckie, otrzymując stopień naukowy doktora w dziedzinie nauk biologicznych, w dyscyplinie biochemia.
Wydarzenie organizowane jest przez Biuro Promocji UZ.